sunnuntai 2. huhtikuuta 2017

Kevätkylvöjä II ja muita viherpuuhia // Arvontamuistutus!



Hei, ihanaa huhtikuun alkua!<3 Kevät ja kevätpuuhat, ihan parasta kesän ja kesäpuuhien jälkeen.;D

Tänä viikonloppuna olen puuhastellut kylvöjen ja muiden viherjuttujen parissa enemmän kuin koskaan tähän aikaan vuodesta. Meidän piha on edelleen lumen vallassa, onneksi lumikerros ohenee ja häviää päivä päivältä. Ihanan keväisen fiiliksen saa näissä viherpuuhissa sisälläkin! Se, onko niissä järkee vai ei, on ihan toinen juttu...




Pari viikkoa sitten huomasin roskalava -ryhmässä varsin mainionnäköiset Lundian lipastot 80-luvulta, ihan ilmaiseksi, kuten ryhmän nimikin antaa ymmärtää. Keskusteluista päättelin, että meneillään oli jälleen yksi varaus-peruutus-jono-peruutus-keskustelu, ja lipastojen omistaja vain halusi päästä noista eroon... Ilokseni hän oli laittanut puhelinnumeronsa ilmoitukseen, joten laitoin hänelle suoraan viestin, ja kävin samana iltana hakemassa lipastot itselleni.:P Isomman lipaston kannoin Kesähuoneeseen ja tätä pienempää ajattelin käyttää nyt keväällä kukkatasona. Jossain vaiheessa täytyy miettiä, että maalaisinko nuo, vai poistaisinko maalin, vai mitä niille tekisin.

Varastosta kävin hakemassa kolme pelakuuta, jotka  ovat olleet siellä talvehtimassa. Yllättävän hyvinä nuo ovat minusta säilyneet. Siitä on useampi vuosi, kun olen viimeksi talvettanut pelakuita, joten täytyy varmaan kaivella ohjeita. Muistaakseni niitä pitäisi hieman leikata ja aloittaa lannoitus? Tasolle etsin kesällä uuden paikan, mutta tähän aikaan vuodesta tuosta ovesta ei vielä kuljeta lainkaan.




Jokin aika sitten osui silmiini Luomulaakson Marian vinkki helposta tavasta lisätä nopeasti yrttejä juurruttamalla niitä vedessä. Saman tien napsin silloin ruukussa ollutta sitruunamelissaa vesilasiin ja hieman myöhemmin basilikaa. Molemmat kasvavat kovaa vauhtia Ikean amppelissa, ja laseissa on nyt juurtumassa lisää sitruunamelissaa (amppelista leikattua) ja minttua. Pian mulla on toiseen samanlaiseen amppeliin istutettavaa! Suosittelen lämpimästi tuota juurruttamista, miten nopea ja edullinen ja näköjään varma tapa kasvattaa yrttejä. Reilussa viikossa yrtit pystyy jo istuttamaan multaan. Huomasin harmikseni rahapuustani irronneen kaksi  pientä oksaa. Laitoin ne kokeeksi veteen juurtumaan, ja näyttää siltä, että kohta voin istuttaa lisää rahapuita!




Siemenistä istuttamani tuoksupielukset ja ruiskaunokit ovat tämän viikonlopun aikana saaneet lisää tilaa ympärilleen. Noita tuoksupieluksia kitkin vain harvemmaksi ja ruiskukat koulin. Hieman epäileväinen olen, että mahtavatko nämä selvitä sinne touko-kesäkuulle saakka, että pääsisin ne ulos istuttamaan. Toiveikkaana kylvin kuitenkin  lisää ruiskukkaa! Aiemmat kylvöt ovat tuollaista oikein tummaa lajiketta, uudemmat ovat vaaleanpunaisen ja tummanpunaisen sekoitusta.





Pääsiäistä ajatellen kylvin myös ohransiemeniä kalkkimaalilla maalaamiini säilyketölkkeihin. Noista siemenistä vaan kun ei ikinä tiedä, että lähtevätkö kasvuun vai eivät. Aikamoinen viherpeukalo täällä on joka tapauksessa kehittymässä, vai mitä sanotte?:D




Hei, tänään sunnuntaina voit vielä osallistua Pääsiäisarvontaan! Samoin tämän viikonlopun Kukkailotteluun ehdit mainiosti linkittämään illan aikana!



Leppoisaa sunnuntaita!
Taina

 

18 kommenttia:

  1. No jopas olet viherpeukaloinut! :) Mä ajattelin vihdoin tänään istuttaa pääsiäisruohoa ja tomaateillakin alkaa olla jo kiire... Täytyykin käydä osallistumassa arvontaan, kun en muistaakseni vielä ole käynyt. Mullakin on arvonta käynnissä vielä tämän päivän - mahtaisko teidän miesväki ilahtua moisesta arvontavoitosta... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, mun piti oikein tarkistaa itseltäni, että onko peukalo vaihtanut kenties väri.;D Ei sentään, ainakaan vihreäksi, mitä nyt kynnenaluet on vähän väliä mustana.:P Monesti olen koulussa kylvänyt lasten kanssa nuo ohrat viikkoa ennen pääsiäistä, ja se onollut juuri hyvä aika kylvölle. Tomaateissa kantsii mielestäni harkita valmiiden taimien ostamista, sillä ainakin omat tomaatin kasvatukset on olleet kamalan työläitä satoon nähden. Aina on kyllä satoakin tullut, mutta nyt mulla ei oo tomaatteja kasvamassa.:)

      Mun on pitänyt tulla osallistumaan, sillä vaikka mies ja kuopus tuskin pistää rusettia kaulaan, ajattelin, että esikoinen saattaiskin! Hän on aika tietoinen pukeutuja.:) Tuun siis just!

      Poista
  2. Hieno löytö!
    Minunkin olematonta viherpeukaloa on ruvennut syyhyämään. Mutta en tiedä mitä kasvattaisi...Pitää varmaan käydä kaupoilla ja jotain kasvatettavaa on hankittava. Oonkohan jo myöhässä...
    Ja sitten kun näin kuvan tuollaisesta mustasta viljelylaatikosta, niin pakkohan tuollainen olisi saada meidän pienelle pihalla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et oo yhtään myöhässä!:) Monesti ongelma onkin siinä, että ihan liian aikaisin jo haluaa aloittaa nuo kasvattelut, ja sitten tulee vaan ylimittaisia venkuloita.:D

      Mulla on tarkoitus tänä keväänä vielä esikasvattaa kukkia, esim. daalioita tai miekkaliljoja ruukuissa terassilla! Siitä siirrän ne sitten myöhemmin kukkapenkkiin. Myös suoraan kylvettäviä lajeja, kuten unikoita ja noita ruiskukkia kylvän varmasti vielä suoraan penkkiin.
      Miekkaliljat keräsin viime syksynä (ohjeen mukaan) penkistä ennen pakkasia, vaan saa nähdä, lähtevätkö ne toisen kerran kasvuun. On se vaan kauhean palkitsevaa, kun kukat sitten kukkii penkissä.<3

      Mulla on ihan sellainen pikku, pikku projekti tuolla pihalla kesken viime vuodesta liittyen noihin viljelylaatikoihin.:P Kolme korkeaa, mustaa laatikkoa, odottaa, että saisin nurmikon koko alueeltta lapioitua pois ja laitettua soraa tilalle. Tänä vuonna haluan nuo laatikot paikoilleen ja kasvamaan/kukkimaan! Clasulla oli muuten nuo viljelylaatikot hiljattain hyvässä tarjouksessa...

      Poista
    2. Voi harmi! Perjantaina käytiin Clasulla, muttei tulleet mieleenkään nuo viljelylaatikot.
      Tokmannillakin oli viime keväänä, mutta ne oli niitä puunvärisiä. Voishan ne tietty käsitellä jollain aineella mustaksi.

      Poista
    3. Ekat ostin viime vuonna Hong Kongista. Mahtaako siellä teilläpäin olla...Luotan siihen, että nuo ostoiset on käsitelty aineilla, joista ei aiheudu terveyshaittoja...Kantsii olla tarkkana!:)

      Poista
  3. Oletkin ollut ahkera, täällä vielä ajatuksen asteella😍
    Tuo ikean amppeli on huippuhyvä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja!<3 Oon niin hätäinen.;) Hyvin ennättää vielä kasvattaa vaikka mitä, jos haluaa!:) Mä tykkään myös kovasti tuosta amppelista, samoin kuin kastelukannusta, joka on samaa mallistoa!

      Poista
  4. Hyvä sinä! Rahapuu lähtee kosteaan multasn tökättynäkin aikas nopsasti kasvuun. Viherhommat aivan vaiheessa täällä jäätiköllä. Kevät! Aurinko! Tule jo! 🍀 Tuija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikei, ei siis tarvitse edes juurruttaa! Tosin mä olen muistaakseni joskus kokeillut...ehkä pelakuuta tai jotain muuta, jonka piti lähteä suoraan kasvuun, vaan ei lähtenyt. Mulla.:D
      Hei, tiistaina, siihen tähdätään ja sitten laitetaan kaikki peliin!;D

      Poista
  5. Ihania kevättouhuja jo nyt! Mua naurutti tuo sun kommentti noista varaus-peruutus-yyvee-aavee-enotakaan-kirppisjutuista. Se on niin raskasta et pakko sille on vähän nauraa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kuule!:D Aika usein, kun olen esim. ostanut jotain Torin tai FB-kirpparin kautta, saan kuulla olevani jotain 15, joka on luvannut tulla ostamaan/hakemaan tavaran. Onks pakko varata, jos ei oo mitään aikomusta koskaan hoitaa hommaan loppuun, ihmettelen mä.:P Ite en oo joutunu onneksi tuon kirppisjonottelun uhriksi, vaan ostajat on aina saapuneet, kuten on sovittu. Toinen juttu on, että kaikki ei poista myynti-ilmoituksia, eikä myöskään jaksa vastata niihin. Tässäkin asiassa ois vähän tapojen opettelua paikallaan...

      Mut hei, nää on just niitä juttuja, mille kannattaa vain nauraa!:))

      Poista
  6. Samat puuhat näemmä...paitsi että haravoin jo pihaakin, kun meillä se sulaa niin nopsaan...toinen asia onkin sitten se kuivuminen ;)
    Osallistun myös kukkailotteluun..eli vanha draivi alkaa taas tulla takas :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ääh,senkin...sulalla leuhkija!:P
      Ihanaa, kun olit ja ihan vain mun ilokseni ne kukatkin hankit!<3 Loistojuttu, että bloggausvire alkaa löytyä!

      Poista
  7. Hieno löytö! Ja taimia pukkaa oikein urakalla. Mun pitäisi koulia omiani, vaan kun ei mahdu minnekään...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös! Varsinkin Kesähuoneeseen olin etsinyt jo viime vuonna jotain siihen tilaan sopivaa lipastoa, ja tämä olkkarin lipaston sain vielä ekstrana.:) Sun täytyy ottaa luovuus käyttöön ja viritellä ikkunoiden eteen hyllyjä tai laittaa niitä amppeleihin, seinille...Tää on aina tuskaisen pitkä aika, ennen kuin kasvit pystyy Suomessa siirtämään pihalle!

      Poista
  8. Kylläpäs sitä on tosiaan viherpeukaloitu! :) Itse olen tänä keväänä ennätysmyöhässä kevätkylvöjen kanssa. En ole vielä kylvänyt ensimmäisiäkään siemeniä esikasvatukseen. Jotenkin se on vain jäänyt. Helmikuussa ensin odottelin, joko voisi jo aloittaa, mutta sitten maaliskuussa olikin sen verran muuta tekemistä, etten ehtinytkään. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Oisko kylvöjen määrä vakio, vain tekijät vaihtelee.:)Ehdit vielä hyvin! Krassit ja samettikukat tulee nopeasti, jotain voi ostaa taiminakin, jos on muuten myöhäistä.:)

      Poista