lauantai 27. helmikuuta 2016

Auringonpaistetta ja tiikerin marenkipilvi



Päivä on ollut juuri niin rento ja hieno kuin vain ensimmäinen lomapäivä vain voi! Aurinkokin paistoi ja ilmeisesti sekä huomenna, että alkuviikosta aurinkoa on lisää luvassa. Mahtavaa! 

Kävin aamulenkillä, ja myöhemmin vielä kameran kanssa ulkoilemassa, mutta postauksen aiheeksi valitsin kakkukokeiluni, joka tuoreimmassa Kotivinkissä (4/2016) oli nimellä Suklainen uunijäätelö. Minä nimesin tämän uudestaan, sillä vaikka sokeripohjassa oli kaakaota, vaihdoin alkuperäisen ohjeen suklaajäätelön Tiikeri-jäätelöön. Niinpä tämä kakku on nyt minulle Tiikerin marenkipilvi.;D




Lomalla ja viikonloppuisin on hauska panostaa ruokailuihin arkea enemmän, ja tein tänään hieman juhlavamman version arkiruoasta. Spagetti ja tomaatti-jauhelihakastike kuuluu meillä lähes jokaviikko ruokalistalle, koska se takuuvarmasti maistuu nuorisolle, ja on nopea valmistaa. Nyt tein myös tuollaisia tomaattileipiä ruoan seuraksi, ja Tiikerin marenkipilven jälkiruoaksi. Kakku ei tietenkään uponnut kertasyönnillä, ja puoli kakkua on nyt pakastimessa, vaikken yhtään tiedä, säilyykö se noin. 






Tarkoitus oli tehdä kakusta hieman matalampi kuin alkuperäisohjeessa, mutta siitä taisi tulla ihan yhtä korkea. Kakku on minusta helppo valmistaa. Ensin tehdään sokeripohja uunissa. Pohja leikataan pakkasen ja uunin kestävään astiaan sopiviksi paloiksi. Minä leikkasin pohjalevystä kaksi ympyrää ja kaksi ympyrän puolikasta, joten kakkuun tuli kolme kerrosta. Väleihin laitoin säästellen Lemon Curdia, koska se on aika makeaa, sekä ohuita siivuja Tiikeri-jäätelöstä. Marengin valmistuksen ajan kakku oli pakastimessa. Lopuksi levitin marengin kakun päälle (kuten kuvista näkee, olisi sen voinut tehdä huolellisemminkin) ja käytin kakun uunivastuksen alla alle minuutin, silti meinasi palaa...

Pohjaan:
4 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet siivilän läpi. Paista 225 asteessa levinpaperin päällä uunipellillä  noin 6 minuuttia. Kumoa levy leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Leikkaa pohjasta haluamasi muotoiset palat kakkuvuokaa, joka kestää pakkasta ja uunia.

Täytteeksi:
hilloa tai marjoja makusi mukaan
jäätelöä ohuina siivuina

Laitan kakkupohja alimmaiseksi ja sen päälle täytteitä. Jatka samalla tyylillä niin, että päällimmäiseksi jää kakkupohja. Laita kakku pakastimeen, kun valmistat marengin.

Marenkiin:
3 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 dl vettä

Italialaisittain valmistettava marenkin tehdään näin: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Laita vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna 120-asteiseksi. Minulla ei ollut lämpömittaria, joten tein kuten ohjeessa neuvottiin, annoin sokeriveden kiehua pienen hetken. Kuuma sokeriliemi kaadetaan ohuena nauhana valkuaisten sekaan samalla koko ajan vatkaten. Vatkaamista jatketaan niin kauan, että marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi ja se on hyvin paksua. Kun marenkin on kakun päällä, voi koko komeuden käyttää uunivastuksen alla 260 asteessa, jotta pinta saa väriä. Minulla tuota marenkia muuten jäi yli, pienemmälläkin määrällä olisi tullut hyvin toimeen.




Hyvää oli, ja tästä jäi kyllä sellainen kipinä, että voisi tehdä tätä jollain toisellakin täytteellä, tuoreilla marjoilla ja vaniljajäätelöllä vaikka! Tämä appelsiini-sitruuna-versio sopii jälleen ihan loistavasti tähän kevääseen, jonka ajattelen pakkasesta huolimatta alkaneen.:)

Vielä yksi syreenikuva! Tästä näkee, kuinka aurinkoista tänään olikaan.





Rentoa viikonlopun jatkoa!
Taina

18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Kati!:) Oli kyllä hyvääkin, vaikka itsetehty ei minusta jostain syystä maistu monestikaan niin hyvälle, kuin jonkun toisen tekemä.:)

      Poista
  2. Oih, mitä herkkua. Mä en ala! Pitäis lopettaa tai edes vähentää radikaalisti herkuttelua ja koko ajan eteen tulee toinen toistaan ihanempia herkkuja, joita olis kiva kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä tiedän tuon! Yritän itse vältellä jokaviikkoista leipomista, vaikka olisi mukava hemmotella perhettä ja itseä vastaleivoituilla herkuilla. Silloin tällöin on ihan hyvä ja riittävä minusta, kokonaan en halua luopua, sillä ensinnäkin tykkään leipomisesta enemmän kuin ruuanlaitosta.:)

      Poista
  3. Vau mitkä herkut! Jauheliha ja makarooniruuat muodossa missä tahansa on takuuvarma valinta junioreiden kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, näinhän se on.:) Itse olen tehnyt jo vuosia jauhelikastikkeen niin, että siihen tulee 400g tomaattikastiketta samaan. Ainakin kuvittelen, että syövät sitten samalla hieman kasvistakin. Se kun tuppaa olemaan huonoa noilla poikalapsilla, tai lapsilla yleensäkin...Enpä itsekään tainnut tykätä monestakaan kasviksesta lapsena.;)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Kiitos Marita!:) Tänään syötiin kahvin kanssa toiset palat, ja puristin omaan palaani vielä suoraan sitruunamehua. Olipa ihanan kirpeää!:)

      Poista
  5. Tätäpä voisikin joskus kokeilla. Itse en ole koskaan tehnyt, mutta muistan, kun äiti lapsuudessani teki uunijäätelöä. Se oli kyllä todella herkullista. Minullakin kävi mielessä tuo marjat&vaniljajäätelö täytteeksi...olisi varmasti hyvää ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään muista syöneeni uunijäätelöä koskaan, paitsi siis nyt! Taidan kokeilla joku kerta marja + vanilja yhdistelmällä. Tuota kakun muotoakin voisi vielä viilata. Miksei se voisi olla ihan vain suorakaide!:)

      Poista
  6. Namia - tämä versiosi tuosta lehden ohjeesta kuulostaa herkullisemmalta :) Tiikerijäätelö on niin hyvää! Ja kesällä tuoreista marjoista ja jäätelöstä tämä samainen maistuisi ihanalta lempeän ilta-auringon paisteessa :) Terassiaikaa odotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä maalailet ihania kuvia mun silmien eteen! Täytyykin muistaa tämä sitten, kun ne terassi-illat tai kesähuoneillat on oikeasti täällä.<3
      Mies tykkää tuosta tiikerijäätelöstä, ja luulen, että suklaajäätelöllä kakku olisi aika makeaa...

      Poista
  7. Kuolasin jo eilen Instassa tuota kakkuasi. Näyttää ja kuulostaa tosi herkulta! Samoin noita tomaattileipiä alkoi tehdä kovasti mieli. Basilika melkein jo maistuu suussa... :) Kivaa ja rentouttavaa hiihtistä! Täällä viimeinen päivä menossa. Tai koululaisilla on ollut lomaa, itse olen yrittänyt tasapainoilla töiden ja lomalaisten välillä, niin että molemmat saisivat osansa. Perheen yhteinen talviloma kun oli jo pari viikkoa sitten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anu!<3 Ainakin loman alku on ollut leppoisa, enkä ajatellut tuhlata näitä päiviä esim. kaappien tai vaatehuoneiden siivoamiseen, sillä se homma ei lopu kuitenkaan koskaan.;D Tänään sen sijaan kävin parilla kirpparilla ja miehen kanssa syömässä kahdestaan. Illan tullen voisi lämmittää saunan, ja katsoa vaikka jakson Downton Abbeya...
      Kuukausi pääsiäiseen. On ihanaa, kun tässä keväällä on näitä etappeja, jotka auttavat jaksamaan.<3 Voimia arjen pyörittämiseen sinulle!<3

      Poista
  8. Oi, mikä tiikerin marenkipilvi!!
    Huokailen myös noiden syreenien perään...niin kauniita!
    Mahtavaa lomaa sinulle, nauti elämästä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih! Olen tainnut viimein keksiä, mitä tekisin "isona". Voisin vaikka keksiä hassuja nimiä värisävyille tai leivonnaisille.;D

      Nuo syreenit ON ihanat!<3 Tänään ei paista, mutta kyllä nuo oksat tuovat selvästi kevään meille.:)Ja kiitos, ihan täysin on nautittu lomaelämästä, ja yritetään jatkaa samaan malliin.<3

      Poista
  9. Oi mitä herkkuja!
    Minä olen nykyään niin laiska ja saamaton, että leipominen on jäänyt tosi vähälle. Toisaalta eipä tule syötyäkään kun ei ole herkkuja saatavilla.
    Ihanaa ja aurinkoista lomaa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman kaksipiippunen juttu kieltämättä tuo leipominen.:P Nuorimmainen toisinaan toivoo leipomuksia, mutta muuten ne taitavat olla yleensä äiskän "pakko kokeilla" tai "oispa jotain hyvää" juttuja.:D
      Kiitos Ellen! Ollaan vaan ja öllötellään.:)

      Poista