keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kaksi erilaista juustokakkua


Kesä antaa nyt parastaan, ja päivät soljuvat nopeasti, eikä kuvia ole tullut juuri otettua. Pari pientä kohennuskohdetta olisi täällä sisällä (liittyen vaatesäilytykseen), mutta se vaatisi joko Ikean reissua tai muiden kauppojen tarjonnan vertailua, eikä oikeastaan kumpikaan huvita juuri nyt. Odottakoon sitä aikaa, että huvittaa...ja tilipäivää. ;)


Aiemmin mainitsin, että leivoin sukutapaamiseen muffinssien ohella kaksi juustokakkua. Tässäpä nyt nämä ohjeet, jotta säästyn ensi kerralla sen monta vuotta vanhan Yhteishyvän ruokaliitteen etsimiseltä, näyttää olevan syyskuulta 2009.:) Toinen ohje on samasta Kodin Kuvalehdestä (14-15/14) kuin mustikka-valkosuklaamuffinssit. Pahoittelut samalla kuvien laadusta ja vähäisestä määrästä, sillä nappasin kuvat hätäisesti juuri ennen kuin kakut menivät syöntiin.

 
Juustokakku muropohjalla ja rahka-ranskankermatäytteellä


Yhteishyvän kakkua olen leiponut joskus töihin, ja kovasti on siellä tykätty tästä. Harmittavasti en löytänyt kaupasta pensamustikoita koristeeksi päälle, vaan jouduin hautaamaan kakut mansikoiden alle... Ensimmäisen kakun pohjaan käy myös valmis murotaikina, jos haluaa oikaista! 

pohja:
150g margariini/voita
1/2 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl vettä

täyte:
500g maitorahkaa
200g ranskankermaa
3 kananmunaa
2 dl sokeria
2 rkl sitruunamehua
2 rkl perunajauhoja
250g mustikoita

Vaahdota margariini/huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää jauhot ja vesi, ja sekoita aineet tasaiseksi. Taputtele taikina leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja reilusti myös reunoille. Sekoita täytteen ainekset ja kaada ne pohjan päälle. Paista 175 asteessa, uunin alaosassa noin tunti.

Kodin Kuvalehden resepti on kai enemmän aidon juustokakun tyylinen, koska siinä ainekset eivät tosiaan ole keveimmästä päästä. Ihan pienen palasen sitäkin maistoin, ja kyllähän se aika suussasulavaa tuntui olevan...

Juustokakku keksipohjalla ja tuorejuusto-kermatäytteellä


 pohja:
200 g Digestive-keksejä
75g voita
1,5 rkl sokeria

täyte:
400g maustamatonta tuorejuustoa
2dl kermaa
4 munaa
2 tl sitruunamehua
2tl vaniljasokeria
1,25 dl sokeria

marmoripinta:
1dl tuoreita mustikoita
3/4 rkl sokeria

Murskaa keksit, ja sekoita joukkoon sokeri sekä sula voi. Painele ainekset irtopohjavuoan pohjalle ja paista pohjaa 10 minuuttia 175 asteessa, ja anna jäähtyä.

Vatkaa tuorejuustoa vatkaimella, lisää muut täytteen ainekset. Kiehauta mustikoita ja sokeria, niin että mustikat rikkoutuvat ja sokeri sulaa. Siivilöi lopuksi seos, vain liemi käytetään. Kaada tuorejuustoseos pohjan päälle ja lusikoi mustikkalientä kakun pinnalle. Vedä esim. veitsellä marmorikuviointi. Paista 175 asteessa noin 45-50 minuuttia.


Mullahan ei tietenkään ollut tuoreita mustikoita käytössä, joten käytin kaikkiin pakastemustikoita. Hyvin toimi niilläkin! Eilen käväisimme tuolla meidän lähellä, järven rannassa, Amerikan vieraiden kanssa, ja  siellähän olisi hieman mustikoita, mutta myös metsämansikoita! Oi,oi ja voi! Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan mummoani ja äitiäni vaivaavan marjakuumeen nostavan minullekin jotain outoja oireita.;) Nyt mua kuitenkin odottaa vaihteeksi ikkunanpuitteiden maalaus, ei voi lähteä marjoja metsästämään...


Makoisan marjaisaa keskiviikkoa!:)
Taina

2 kommenttia:

  1. Voi miten ihania kakkuja! Täytyypä testailla ;) Täällä toinen maalisormi, joka sai juuri viimeisen kerroksen juniorin sängystä maalattua. Tai toivotaan ainakin, ettei maalipinta kuivuttuaan näytä enää kaipaavan lisäkerroksia... Leppoisaa keskiviikkoiltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Anu!:) Molemmat kakut olivat mieleeni sen vukosi, ettei liivatteen kanssa tarvise sählätä. Ensimmäinen on ehkä vaivattomampi, kun ei tarvitse kiisseliäkään keitellä. Jälkimmäinen ehkä hivenen maukkaampi...:)
      Huh! Tänään meni maalaukset kyllä niin pitkäksi siihen verrattuna, mitä oli etukäteen ajatellut. Toivottavasti lopputulos on sitten sen mukainen. Peukkuja sun projektille!

      Poista